Digitalt Kunst Sælges for millioner

Digital “Krypto” kunst, også kaldes NFT Kunst sælges lige nu for svimlende millionbeløb, men hvad er det egentlig?

Den amerikanske digitale kunstner Beeple, hvis rigtige navn er Mike Winkelmann, blev både glad, overrasket og chokeret, som hans tweet herunder illustrerer.

Beeples krypto-kunstværk ‘Everydays: The First 5000 Days’ er nemlig blevet solgt for svimlende 430 millioner kroner af auktionshuset Christie’s i New York.

Men hvis du tror, at den ukendte køber får et kunstværk, som han eller hun kan hænge op på væggen, tager du fejl.

Beeples kunstværk er nemlig digitalt. Kunstværket består af en række unikke filer, der er umulige at forfalske, en såkaldt NFT Art.

Beeple Tweet
Beeple Tweet

Hvad er NFT’s

Er du stødt på begrebet NFT for nylig, så er du bestemt ikke alene. Man kan ikke bevæge sig online uden at se ordet – en fancy forklædning for digitale værker – dukke op hist og her.

NFT’s – eller ”Non-Fungible Tokens” – er unikke digitale aktiver baseret på kryptovaluta, som man kan købe og beholde eller sælge videre med profit. Tænk på det som samleobjekter, der lever et digitalt liv online.

NFT har i teorien et enormt potentiale for alle, der køber og sælger musik, digitale kunstværker og alskens samleobjekter online. Det har vi senest set med salget af Grimes’ kunstkollektion til 36 millioner kroner og udgivelsen af Kings of Leons nye album som NFT.

NFT dokumenterer Proveniensen

I den ”rigtige” kunstverden, som den har set ud indtil NFT´erne så dagens lys – her kunne det være aldeles svært at dokumentere rettigheder, og ægtheden af et stykke kunst. Med NFT, vil du have hele proveniensen fra første salg til nuværende, hvem der har haft det, købte det osv.

Teknologien bag NFT betyder simpelthen, at de er unikke (der findes ikke to identiske NFT’er), og de kan dermed hverken kopieres eller forfalskes. Der er altså kun ét eksemplar af en NFT, medmindre de sælges i et begrænset oplag, og selv her er de unikke på den måde, at de vil være nummererede.

Det skyldes, at NFT’er eksisterer på en blockchain. Det ord kender du måske fra kryptovaluta som bitcoin. En blockchain er en slags database, hvor information opbevares i blokke, som forbindes i én lang kæde.

Fordi der er tale om en kæde, kan man ikke gå ind et specifikt sted og ændre i den allerede verificerede information. Dette sikrer mod snyd og tyveri, for ændres én blok, ville det ramme hele kæden.

Med denne form for teknologi skabes der altså en særlig form for ejerskab af NFT, hvor man til enhver tid kan følge transaktionshistorikken for et aktiv. Der er fuld transparens på salgsplatforme som f.eks. OpenSea.io.

Hvad består NFT´s af?

I øjeblikket ser vi ofte NFT’er som digitale kunstværker, men de kan i teorien være alt. Det visuelle udseende dækker egentlig blot over den metadata og information, som selve enheden på en blockchain består af – og det er ejerskabet af denne enhed, man kan købe og sælge.

Man ejer altså ikke nødvendigvis det fysiske aktiv, men får derimod et certifikat på ejerskab over rettighederne. Et eksempel på dette er Jack Dorseys første tweet, der lige nu står til at blive solgt for 15,6 millioner kroner.

Hvem kan sælge og købe NFT´ere?

Alle kan købe og sælge kunst, musik, billeder og meget mere. Du skal bare have rettighederne til billedet/kunsten (altså det digitale medie), og så skal du have en digital wallet (til kryptovaluta). Her vil jeg anbefale CoinbaseCoinbase.com er en sikker online platform til både køb, salg, overførsel og opbevaring af digital valuta, samt konvertere digital valuta til f.eks. kroner. Du kan derefter oprette Coinbase wallet på din mobiltelefon (Iphone eller Android) hvis du ønsker at kunne betale og modtage kryptovaluta via mobil. Du kan her nemt overføre kryptovaluta fra din Coinbase konto over i din private Wallet.

Du vil til enhver tid kunne flytte penge fra Kryptovaluta over til Euro – og videre til din bank til f.eks. Danske kroner.

Hvor kan jeg sælge og købe NFT´ere?

Vi kan herfra anbefale OpenSea.io, der er en NFT markedsplads for digitale varer, herunder samleobjekter, spilgenstande, digital kunst og andre digitale aktiver, der er bakket op af en blockchain som Ethereum. På OpenSea kan du købe, sælge og handle med en af ​​disse varer med alle i verden. OpenSea er i øjeblikket den største generelle markedsplads for brugerejede digitale varer med det bredeste sæt kategorier (200 og voksende), flest varer (over 4 millioner) og de bedste priser på nye kategorier af varer.

Nyttige Links

Beeple - The First 5000 Days
Beeple – The First 5000 Days

 

Skriv en kommentar